انتشار آلبوم «امیر بی گزند» و چالش جدید محسن چاوشی

هاتف حسینی

رسانه نوا – درست هنگامی که محسن چاوشی به آهستگی از مخاطب عام خود فاصله می گرفت، یک تصمیم هوشمندانه در زمانی مناسب، او را دوباره سر زبان ها آورد. باز هم چاوشی پس از چند سال با اجرای قطعه ای برای یک فیلم شهرتی مضاعف پیدا کرد و از حق نگذریم به شهرت آن فیلم هم کمک کرد.

قطعه «کجایی» با چنان محبوبیتی و البته مقبولیتی از سوی مردم مواجه شد که حالا قسمتی از ترانه آن (دقیقا کجایی) به یک تکه کلام عامیانه بدل شده است. چاوشی و شهرزاد هر دو تجربه جدیدی را کسب کردند که برای هر کدام نیز فراتر از انتظار بود و حال خواننده آلبوم «سنتوری» می تواند یک برگ زرین دیگر در کارنامه کاری خود داشته باشد. او پس از موفقیتی که در سال ۹۴ با قطعات ویژه شهرزاد کسب کرد، خرداد ماه ۹۵ با انتشار آلبوم «امیر بی گزند» خود و مخاطبانش را وارد چالش جدیدی کرد. چالشی که پیش از این بارها و بارها با آن رو به رو شده بود ولی این بار، چاوشی آن چاوشی اوایل دهه هشتاد نیست که چیزی برای از دست دادن نداشته باشد، این بار او خیل عظیمی از مخاطبانی را رو به روی خود می بیند که طی این سال ها وفاداری زیادی به خواننده های دیگر پاپ نداشته اند. محسن چاوشی طی ۵ سال اخیر با مشکلات، انتقادات و چالش های بسیاری دست و پنجه نرم کرده است:

یک) محسن چاوشی پیش از این با آلبوم «من خود آن سیزدهم» خود را با اشعار کلاسیک محک زده بود، خلاقیت در خلق ملودی های متفاوت و انتخاب هوشمندانه اشعار از جمله ویژگی های بارزی است که  در آن اثر می توان به آن اشاره کرد. چاوشی حتی مخاطبان کم سن و سال (به اصطلاح Teenage) را هم به واسطه موسیقی عامه پسند خود با اشعار فاخر آشنا کرد، کاری که شاید در دهه هشتاد و نود کمتر شاهد آن بوده ایم. تاخیر پنج ساله در انتشار آلبوم «من خود آن سیزدهم» حساسیت ها را روی این اثر دوچندان کرد ولی این حساسیت ها به موفقیت هرچه بیشتر آن کمک کرد و به نوعی چاوشی از این چالش سخت موفق بیرون آمد. ادای صحیح واژه ها، رعایت تلفیق ها و آکسان گذاری خلاقانه مخاطب را وادار می کرد تا این اثر را بارها و بارها بشنود.

دو) پس از عدم موفقیت چشمگیر «ژاکت» شاید کم تر کسی فکرش را می کرد محسن چاوشی دوباره سراغ ژانرهای خاص موسیقی برود ولی او با انتشار «پاروی بی قایق» بار دیگر قدرت خود در خلق اتفاق های جدید را به رخ کشید. هرچند این آلبوم نتوانست مخاطبان عام موسیقی را به خود جلب کند ولی مخاطبان جدی و کارشناسان موسیقی از این اثر پاپ-راک به عنوان یکی از بهترین آلبوم های چاوشی یاد می کنند. وی در «پاروی بی قایق» ترانه های متفاوت با پرداخت هایی خاص را اجرا کرد که حسین غیاثی و حسین صفا نقش عمده ای در خلق آن داشتند. در این بین سازبندی مشابه اکثر قطعات آلبوم و پیچیدگی افراطی چند قطعه، انتقاد اهالی موسیقی را در بر داشت ولی در مجموع انسجام «پاروی بی قایق» نقطه بارز آن بود.

سه) چاوشی در هشتمین آلبوم رسمی خود سرانجام توانست مخاطبان جدی و عام خود را به یک تعادل برساند. باز هم اشعار کلاسیک ولی این بار با رویکردی متفاوت، باز هم موسیقی عام پسند ولی این بار با تفکر و انسجام بیشتر. او با بهره گیری از اشعار مولانا و سعدی بار دیگر هنر خود در ساخت ملودی های ناب برای این اشعار را به رخ کشید و در کنار شعرای قدیمی، نام چند ترانه سرای معاصر نیز به چشم می خورد، حسین صفا یار قدیمی چاوشی در ترانه سرایی باز هم توانست به سوژه ای جدید بپردازد ولی این تفاوت به صورت کامل نتوانست رضایت مخاطب را جلب کند. البته موسیقی متفاوت و تنظیم گوش نواز «آخرین اتوبوس» توانست حتی منتقدان این ترانه را به شنیدن آن مجاب کند. در نقطه دیگر علی اکبر یاغی تبار با ترانه «چنگیز» انسجامی فوق العاده میان اشعار فاخر کلاسیک و ترانه های جدید ایجاد کرده است. پدرام پاریزی نیز با ترانه متفاوت «جنگ زده» شاید نتوانست کارشناسان را راضی کند ولی مخاطب عام را به خوبی جذب این قطعه کرد.

چهار) محسن چاوشی کنسرت برگزار نمی کند و همین یک جمله بهترین دلیل برای اوست تا هرچه می خواهد ریسک کند. او آلبوم هایش را بر اساس کنسرت تنظیم نمی کند و اصلاً برایش مهم نیست قطعه که نه، حتی آلبومی در اصطلاح مخاطب کنسرت برو نداشته باشد. او تنها خواننده از نسل اوایل دهه هشتاد است که علی رغم داشتن مخاطبان میلیونی، قید میلیون ها یا شاید میلیاردها پول را زده است. از سوی دیگر همین ممانعت از برگزاری کنسرت، او را حسابی از مخاطبانش دور کرده و شاید اگر این زمان طولانی تر شود بزرگترین ریسک چاوشی به بزرگترین اشتباه او بدل شود. آقای خاص موسیقی پاپ ایران تا زمان فعلی توانسته این چالش بزرگ را مدیریت کند ولی آیا او پس از انتشار ۸ آلبوم رسمی و بیش از ۱۵ سال فعالیت حرفه ای باز هم از قید برگزاری کنسرت می گذرد؟ این در حالی است که نزدیکان او می گویند در آینده ای نه چندان دور چاوشی سرانجام به این طلسم چندین ساله پایان می دهد.

دیدگاه شما

17 دیدگاه
پاسخ دادن

حالا که اقا چاوشی هم ویدئو زنده داد و حواب بعضی افراد داده شد

پاسخ دادن

واقعا محسن چاووشی از عناصر تکرار نشدنیه موسیقی است،
همیشه کارهاشو دوست داشتم، انصافا موسیقی راک رو خیلی خوب تلفیق و اجرا میکنه،
هادی پاکزاد – چاووشی – پدر و پسر شجریان؛ از بهترین های موسیقی ایران استند.

سایت شما هم اگه با همین قدرت ادامه بده، حتما از موسیقی ما هم جلو میزنه.

پاسخ دادن

صدای چاوشی بدون دستگاه بده!!! صدای امثال من و تو با دستگاه تازه میشه مثله وقتی که چاوشی بدون دستگاه می خونه.
وای از این اعتماد به نفسا.
مثالش همین برنامه شب کوک که با چه اعتماد به نفسی بعضیا در مورد خودشون صحبت می کردن!!!!!

جدیدترین رویداد موسیقی

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

ناصر چشم آذر

محل برگزاری: مرکز همایش های برج میلاد

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

رضا صادقی

محل برگزاری:

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

سیروان خسروی

محل برگزاری: مرکز همایش های برج میلاد

0
روز
12
ساعت
31
دقیقه
10
ثانیه

ماکان بند

محل برگزاری: سالن میلاد نمایشگاه بین المللی